2013. augusztus 20., kedd

A jó barát nyom egy lájkot



Bizony. A barátság fokmérője a Facebook lett. 
Teljesen torz  világ ez. Amikor hajlamosak vagyunk az alapján megítélni önmagunkat és emberi kapcsolatainkat, hogy hány ember ír bejegyzést a születésnapunkon, hány ember lájkolja a feltöltött fotóinkat és hányan osztják meg az általunk kedvelt linket, akkor valami nagyon nincsen rendben.
Az internet sok mindent leegyszerűsít: lehet gyorsan pizzát rendelni és szállást foglalni. Percek alatt kiderítek egy történelmi adatot, megtervezek egy útvonalat vagy megtudom a volt osztálytársamról, hogy férjhez ment-e már.
Node az emberi kapcsolatok nem adatok, tények, vagy tárgyak. Nem lehet egy lájkkal ápolni a kapcsolatokat- maximum követni tudjuk, hogy mi történik a másikkal. Jó messziről. Manapság nincs idő arra, hogy beszéljünk, találkozzunk vagy közös élményeket gyűjtsünk és ezzel mélyítsük kapcsolatunkat. Erre a megoldás: nyomj egy lájkot. Úgyis a gép előtt ülsz egész nap, vagy a mobilodon ott a facebook, így 0-24 órában figyelheted, mi történik a másikkal. Ha lájkolsz, jó barát vagy.
Öngerjesztő folyamat ez. Lájkolunk, majd töltünk. Töltjük fel a boldog képeket magunkról, hogy minket is lájkoljanak, hogy minél többen lássák, mennyi szép helyen jártunk, milyen gazdag életet élünk és mennyire sok érdeklődési körünk van. Milyen szép a családunk, a gyerekeink. Az anyukák maguk töltik fel meztelen kisgyermekeik strandolós képeit a pedofilok örömére.

Mindenki figyelemre vágyik- azaz szeretetre. Hiszen a szeretet megnyilvánulása a figyelem. Ha valakit szeretek, figyelek rá. Tehát, ha valaki lájkol, akkor figyel, azaz szeret- ez a mai világ logikája.

Ahogy egyre jobban kiüresednek az emberi kapcsolataink, úgy egyre inkább szükség van azokra a bizonyos lájkokra, hogy legalább ideiglenesen betömködjék a szeretet-lukakat a szívünkben. Vágyunk a figyelemre, az elismerésre, a szeretetre. 
A bensőséges emberi kapcsolatoknak semmi köze a lájkokhoz. Ha egy igaz, jó barátod van, akkor az többet ér akárhány lájknál. Ha felhívhatsz valakit hajnali négykor, akkor van egy jó barátod. Ha van, aki meghallgatja szíved bánatát, akkor az többet ér minden kincsnél.

Erre törekedj.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése