2013. augusztus 20., kedd

A boldogság-  és sikeriparról

Sikeres akarsz lenni? Légy boldog!




Ma divatossá vált boldognak lenni. "Légy boldog!!!" hirdetik újfent a magazinok címoldalain. Kész iparág nőtt a boldogságkeresés igényeire építkezve. Önfejlesztő minitanfolyamok emailben, pszichológiamagazinok százai, a cikkek és blogok a neten mind-mind tanácsokkal látják el az egyre elboldogtalanadóbb népet. Ezer és ezer ige, tanítás- s az emberek pedig olvassák és olvassák......csakhogy én nem látom, hogy boldogabbak lennének. 

Mire való ez a sok recept, tanács és cikk, ha nem működik? Azt látom, hogy  a sok egyszerűnek tűnő jótanácsot olvasva nemhogy boldogabbak, hanem egyre fruszáltabbak az emberek. Csalódottak,  hiszen  cikkek ezreinek elolvasása,  praktikák tömegének bevetése után még mindig nem boldogok. A boldogság- és sikeripar bevételei közben egyre csak dagadnak és dagadnak- örömöket vásárolunk, újságokat veszünk, csakratisztító programra és jobbagyféltekés rajzolásra iratkozunk be- és még mindig nem vagyunk boldogok. Hogy lehet ez?
A blogom írása kezdetén elolvastam a hogyan kell blogot írni cikk 10 jótanácsát, amelyet a neten találtam. Nem is érzem azt, hogy a kezdetben íródott  bejegyzéseim igazán szívhez szólóak lennének. Hiszen a blog írásakor valaminek meg kell szólalni ott legbelül, és ezek a gondolatok fogalmazódnak írássá és nem a jótanácsok követése által. Nem lehet külső kényszer folytán jó blogot írni.  Ehhez hasonlóan nem lehet a tíz pontba szedett boldogság-gyorstanfolyam során elsajátítani a boldogságot, vagy a sikert.

Az emberek azonban veszik az önsegítő könyveket, mintha abból meg lehetne tanulni a siker vagy a boldogság receptjét.
Nem lehet.
Talán iránymutatást, kapaszkodót adhat a nehéz időkben, de a boldogság és siker receptjét csakis önmagunkban találhatjuk meg. Nem szükséges ehhez számmisztikát tanulni vagy angyaltanfolyamra járni. Elég befelé figyelni.
Aki boldog, az lehet hosszú távon sikeres is. Aki egyensúlyban van, képes sikeres karriert építeni magának úgy, hogy közben jól érzi magát. Ez az egyetlen  kézzelfogható recept.

A kedves olvasóban persze közben felmerülhet a gondolat, hogy mégis, merre induljon el, mit tegyen, hogy a boldogsághoz vezető útra lépjen?

Első lépésként a következőket olvasd el és gondolkodj el rajta. Egyelőre nem kérek többet, csak gondolkodj el. Ha odáig eljutsz, hogy TESZEL is valamit, már a jó útra tértél.

1. Fogadd el és szeresd önmagadat. 
Ez leírva egészen egyszerűnek tűnik, de sajnos azok számára, akiknek fontos ez a jótanács, nem olyan egyszerű elérni az önelfogadást és önszeretet. Sőt, egyáltalán azt nehéz felismerni, hogy nem szeretjük önmagunkat. Honnan tudhatjuk, ha nem vagyunk jóban önmagunkkal? Az első jele az az, hogy folyamatosan találunk valami kivetnivalót mások viselkedésében, a világban. Ha olyan gondolatok gyötörnek, hogy a másik embernek milyennek kellene lennie, hogyan kellene viselkednie, hogyan kellene minket boldoggá tennie (!), mert szerintünk mi a helyes és helyénvaló, azaz létezik a szótáradban az "ezt kellene tennie", "nem jól csinálja", "miért gondolja ezt?", vagy ha az érzed, hogy a politika, a világ ellened van, rossz és kibírhatatlan, igazságtalan, más korba kellett volna születni, vagy  miért velem történnek mindig a nagy bajok? - azaz nem tudod elfogadni a másik embert, a párodat, a világot úgy, ahogy van-  akkor önmagaddal, azaz önmagad elfogadásával van problémád. Menj el egy jó pszichológushoz, önismereti tanfolyamra vagy pszichodrámára. Értsd meg, hogy miért olyan mindenki és miért ilyen rossz világba születtél. Meg fogsz lepődni a válaszon.

2. Engedd el az EGO hamis céljait
Az ego a külvilágnak akar megfeleltetni minket. Az ego azt súgja, hogy olyan célok felé menjünk, melyek a külvilágnak való megfelelés felé visz. Ha azt érzed, hogy akkor vagy valaki, ha sok pénzed van vagy sikeres vagy, vagy ha többszáz sms-t kapsz a szülinapodra, akkor önmagadat csapod be és az egodat táplálod.

Nem vagy egyenlő azzal, amid van. - Nem vagy a házad, az autód, a szép külsőd, az izmos bicepszed. Nem leszel boldog attól, hogy felhalmozod a sok anyagi javat, vagy egyéb kelléket. Elégedett talán lehetsz, de nem boldog. S nem vagy a társad. Ha jó pasid van, vagy csodaszép barátnőd, még nem elég a belső boldogsághoz. 
Nem vagy egyenlő azzal, amit csinálsz.- Nem csak akkor érsz valamit, ha  legelső vagy az osztályban, a legjobb tanulóként végzel, a legsikeresebb munkahelyi karriert futod be, vagy első vagy a futóversenyen. A teljesítményeink nem határozzák meg azt, hogy mennyit érünk, mint ember.

Nem vagy egyenlő azzal, amit mások gondolnak rólad. Értékelésed nem egy külső ember véleményétől függ, csak a saját érzéseidnek higgy! Ha tisztában vagy önmagaddal, képes vagy reálisan nézni a tükörbe, s nem mások véleményezésétől teszed függővé önbecsülésed. Ha többszáz facebook-üzenet érkezik a születésnapodra, nem vagy szerethetőbb ember az átlagnál. Ha egy sem érkezik, nem vagy egy nem szerethető ember.

A boldogság egy út. A te saját utad.  Csakúgy a siker is. Indulj el hát rajta.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése