2013. augusztus 4., vasárnap

Hazudni önmagunknak - a rózsaszín buboréklakó



Figyelem az embereket. Ki ilyen, ki olyan túlélési stratégiával él. Van az az ember, aki felépít magáról és a világról egy idealisztikus rózsaszín buborékfelhőt, mert így könnyebb elviselni a világot- és önmagát. Teljesen irrealisztikus képe van magáról, jellemzően felfele torzít a tükör, de találkoztam ennek fordítottjával is.

Álomvilágban élni, úgy tűnik egyszerű. Hiszen ott minden rózsaszín. Mindenki szeret és mindenki jót akar - minden történés csak azért van, hogy az adott személy kiválóságát igazolja. Soha nem azért, hogy felnyissa a szemét. A rózsaszín buborékfelhő azonban azért készült, hogy a szembesülésre képtelen személy egy külön, elszigetelt világot tudjon építeni saját magának, amelyben hazudhat önmagának. Ahova nem lehet utánanyúlni, hiszen a buborék rugalmas héjáról lepattan minden. Ha tükröt tartasz elé, a buborék visszaveri a tükörképet, így soha nem láthatja meg igaz önvalóját, míg a buborékban él.

Milyen magányos élet is ez. Igaz, hogy minden rózsaszín, minden csodaszép, de ezt a világot nem tudja megosztani senkivel. Ott trónol önmaga, s azt gondolja, hogy ő mindenek felett áll, hiszen az ő világa a mérhetetlen szeretet, jóság, megértés és romlatlanság. Itt nincs romlottság, gonoszság, ártó szándék vagy rosszindulat. Itt minden csupa, csupa jó. S a legszebb saját önmaga. Maga a tökély.

Szabad-e kipukkasztani ezt a héjat?  Szabad-e kívülállóként felébreszteni a buboréklakót? Honnan tudjuk, hogy felkészült arra, hogy kilépjen? Hogyan lehet felkészíteni a kilépésre? S lehet-e egyáltalán?

Fontos, hogy megértsük, a buborékban lakni nem jó. A buborék szerepe a biztonság megteremtése. Addig, míg lakója nem talál valakit vagy valamit, amely egy biztos pontot adhat neki az életben, nehezen tudja elhagyni régi, megszokott álomvilágát. Kell valaki, akiben bízhat,  aki kézenfogja, lassan felnyitogatja a szemét és kivezeti onnan. Ehhez azonban magának az egyénnek is akarnia kell a változást, fel kell készülnie arra, hogy szembesüljön saját magával és a világgal. Ennek alapfeltétele pedig az, hogy felismerje, hogy álomvilágban él. Ez meg a buborékvilág természete miatt csaknem lehetetlen. Ördögi kör ez. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése